Categorieën
Activiteiten

Hoe ging dat vroeger?

De kinderen van groep 5 en 6 van de Koningin Julianaschool in ‘s-Gravenpolder werkten aan een schoolproject: “Hoe ging dat vroeger?” De juf belde me met de vraag of ik een demonstratie wol spinnen kon geven aan de kinderen. Nou, dat wilde ik wel! Ik heb allerlei oude wol en spin benodigdheden. Het oude spinnewiel van mijn moeder, waar ik zelf als jonge meid op leerde spinnen. Een antieke metalen wolhaspel op een voet en een houten exemplaar. Schietspoelen van een weefgetouw. Een lap geweven stof van schapenwol, die mijn moeder vroeger weefde op haar grote antieke weefgetouw. En natuurlijk hebben we verschillende soorten wol. Niet alleen van onze alpaca’s maar ook verschillende soorten schapenwol. Van een gewoon Texels schaap maar ook van een Zwitserse Walliser Schwarznase, een brilschaap en verschillende kleuren Herdwick schapen. En gebreide en gehaakte dingen zoals sjaals en omslagdoeken, die heb ik ook in overvloed.

Toen de juf hoorde dat we hier alpaca’s in de wei hebben, was het plaatje helemaal compleet . De kinderen kwamen op de Calishoek op bezoek! Carla en ik maakten een heel leuk plan en op dinsdag was het zo ver. En het was me toch leuk! Alle wol en, het spinnewiel en bijbehorende attributen, verschillende soorten handwerk – alles was mooi uitgestald op onze grote eettafel.

De mandjes met wol gingen rond langs alle kinderen. Ze konden voelen en ruiken, kleuren en structuren vergelijken. Ik heb verteld over hoe ik heb leren spinnen en handwerken, vroeger thuis. Mijn ouders waren allebei erg creatief. Spinnen, wol verven, weven, vloerkleden knopen. Van de geweven lappen maakte mijn moeder jassen en tafelkleden. Een van die kleden lag op tafel, hoe gaaf is dat. Ongeveer 45 jaar oud en nog steeds sterk en mooi. Wel een beetje stoffig 😉 Het boekje van mijn ouders met alle weefsels, foto’s en patronen had een prominente plaats op tafel. De kinderen moesten lachen om de foto van mij op 12 jarige leeftijd met een geweven jas aan…

Ze waren erg benieuwd hoe een spinnewiel werkt en daar gaf ik een korte demonstratie van, door het spinnen van een beetje wol van onze Lucy. Leuk detail… de demonstratie gaf ik op het oude wiel van mijn moeder waar ik vroeger zelf op heb leren spinnen. Alle kinderen mochten zelf ook even achter het spinnewiel zitten om te voelen hoe dat trapt, zo’n pedaal van zo’n oud spinnewiel. Ze zaten vol vragen en vertelden zelf ook van alles. Sommige kinderen hadden thuis schapen, een van de kinderen heeft een tante die alpaca’s heeft en een van de jongens heeft thuis zelf ook alpaca’s. Zo leuk om die enthousiaste kinderen bezig te zien en horen. 

Buiten stond er een kleine versnapering voor de kinderen en de begeleiders klaar, op een gezellig aangeklede tafel. Ook de overkapping hadden we gezellig aangekleed en het zag er heel vrolijk uit allemaal. Vriendin Carla van Alpaca Care nam het stokje van me over. Onder haar begeleiding mochten de kinderen een bezoek brengen aan onze alpaca’s in de wei. Dat was heel bijzonder omdat de dag daarvoor bij ons een klein veulentje geboren was, Jamie van de Calishoek. Het was dus wel belangrijk dat de kinderen rustig de wei in gingen om de alpaca’s en vooral kleine Jamie niet te laten schrikken.

Een impressie van de aankleding van de Calishoek voor deze activiteit:

Carla legde alles heel goed en duidelijk uit en het ging super goed! Er was echt een ontspannen sfeer in de wei, een en al vrolijkheid. De alpaca’s genoten van de worteltjes en de brokjes en natuurlijk ook van alle aandacht. Giò stal de show, knuffelde met de kinderen, liet zich lekker aaien en at zijn buikje rond. Maar ook Chanel, Indi en Lucy aten uit de hand van de kinderen en genoten van de aandacht van de kinderen alsof ze nog nooit anders gedaan hadden. Indi hield haar kleine zoontje Jamie natuurlijk wel goed in de gaten 😉 En wij ook natuurlijk. 

De zon scheen, wat het natuurlijk nog extra leuk maakte. Carla en ik hebben minstens net zo genoten als de kinderen zelf 🙂 En de alpaca’s smulden van de lekkere worteltjes en brokjes. Het was een fijne en zeer geslaagde middag!

Op bezoek bij de Calishoek?

Wil je ook op bezoek bij de alpaca’s van de Calishoek?  Neem dan even contact met ons op!

Carla Alpaca Care

Deze activiteit organiseerden Carla Houweling van Carla AlpacaCare en ik samen. Carla levert allround alpacahulp, advies en alpacatraining aan huis in Nederland en België. Een aanrader voor alpacahouders! Je kunt contact met Carla opnemen via Instagram:

Advertentie

4 reacties op “Hoe ging dat vroeger?”

Prachtig geschreven en een mooi verslag Annemarie. Ik was zelfs trots toen ik een stukje van mijn geschiedenis terug zag. Een reactie op het stuk zelf ging fout omdat de letters speldeprik klein waren.

Geliked door 1 persoon

Wàt een leuk verslag Annemarie en wat hebben jullie de schoolkinderen een bijzondere middag gegeven. Geweldig! Een meer origineel schooluitstapje bestaat niet… Ik heb je verhaal met veel genoegen gelezen. Zo jammer dat ‘s-Heerenhoek niet echt ‘om de hoek’ is maar een volgende keer komen we graag weer kijken bij jullie.
Ik moest er ineens aan denken dat je moeder/mijn zus jaren geleden ook eens voor mij een prachtige jas heeft gemaakt met mooie wol, donkerrood geverfd en gevoerd met een zachte, zwarte stof. Was zo trots op haar!

Geliked door 1 persoon

Dank je wel tante. Het was zo leuk om dit samen met vriendin Carla te doen en zeker voor herhaling vatbaar. Jullie zijn uiteraard altijd van harte welkom. Ach ja, die jassen. Ik zal eens in het boekje kijken want volgens mij maakte ze van elk project een foto! Ik ben mijn ouders dankbaar dat ik zoveel creativiteit en liefde voor handwerken van ze meegekregen heb ♥

Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s